گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
چکیده
گسترش شوری اراضی کشاورزی یکی از چالشهای مهم تولید گیاهان زراعی در مناطق خشک است. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثرات پیش تیمار پراکسید هیدروژن بر خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گندم تحت شوری بود. بدین منظور کشت گلخانه ای بصورت طرح فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و سه سطح تنش شوری(0، 80، 120 میلی مولار کلرید سدیم) و چهار سطح پراکسید هیدروژن(0،25، 50، 80 میلی مولار) انجام گرفت. . پراکسید هیدروژن موجب القاء آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز تحت شوری گردید که در نتیجه این افزایش خسارت رادیکالهای آزاد تولید شده در گندم کاهش یافت. گندم پیش تیمار شده با پراکسید هیدروژن از محتوای کلروفیل و آب نسبی بالاتری تحت شوری برخوردار بودند. همچنین پیش تیمار بذر با پراکسید هیدروژن موجب کاهش اثر شوری بر جذب آب، طول و وزن خشک ریشه شد در حالی که بر نشت یونی تأثیر معنیدار نداشت. نتایج این آزمایش نشان داد که پیش تیمار بذر با پراکسیدهیدروژن از طریق تعدیل در ویژگیهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گندم میتواند در افزایش تحمل گیاه به شوری موثر باشد.
جعفریان, طیبه, زارع, محمد جواد. (1394). کاهش اثر سوء شوری بر گندم با پیش تیمار بذر با پراکسید هیدروژن (H2O2). مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهی, 7(23), 64-76.
MLA
طیبه جعفریان; محمد جواد زارع. "کاهش اثر سوء شوری بر گندم با پیش تیمار بذر با پراکسید هیدروژن (H2O2)". مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهی, 7, 23, 1394, 64-76.
HARVARD
جعفریان, طیبه, زارع, محمد جواد. (1394). 'کاهش اثر سوء شوری بر گندم با پیش تیمار بذر با پراکسید هیدروژن (H2O2)', مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهی, 7(23), pp. 64-76.
VANCOUVER
جعفریان, طیبه, زارع, محمد جواد. کاهش اثر سوء شوری بر گندم با پیش تیمار بذر با پراکسید هیدروژن (H2O2). مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهی, 1394; 7(23): 64-76.